Гарбузова олія: застосування, користь та шкода для здоровя організму, відгуки лікарів, склад, як вибрати

Гарбузова олія: корисні та небезпечні властивості, протипоказання та що лікує + як приймати для покращення здоров’я

Гарбузову олію одержують із насіння гарбуза методом холодного пресування. При виробництві важливо дотримуватися температурного режиму сушіння насіння (не вище 450 С) та температури виходу олії зі шнекового преса (400 С).

Ці параметри контролюються при холодному віджимі. Підвищення температури тягне за собою значні втрати вітамінів, зміна амінокислотного складу, зменшення корисних властивостей продукту.

Важливо! Масло застосовують у холодному вигляді для заправки готових страв та приготування соусів. Теплова обробка не допускається!


Склад та харчова цінність масла

На фото гарбузової олії видно, що продукт має густу, тягучу консистенцію, яскраво виражений горіховий запах, смак з легкою гіркуватістю, колір від темно-жовтого до темно-коричневого, майже чорного.

Масло не містить у своєму складі білків та вуглеводів. Вміст жирів до 99,5%, калорійність – 895 ккал.

  • Жири представлені насиченими та ненасиченими жирними кислотами. З насичених найбільша питома вага припадає на пальмітинову (9,9-18,8 г), стеаринову (4,8-9,2 г), мірістинову (0,13-0,22 г) жирні кислоти.
  • З мононенасичених до складу входить до 39 г олеїнової кислоти.А поліненасичені представлені незамінними лінолевою (41-г), ліноленовою (0,34-0,81 г), арахідоновою (0,31-0,62 г), які відносяться до омега-6 та омега-3 і не синтезуються організмом людини. . Вони є обов’язковим елементом здорового повноцінного харчування.









Макро- та мікроелементи представлені понад 50 видами.

  • З макроелементів найбільш цінними є К (до 205 мг), який підтримує осмотичну концентрацію крові та кислотно-лужний баланс.
  • Кальцій необхідний для зростання та функціонування кісткової тканини та зубів, його вміст коливається від 25 до 28 мг.
  • Зміст фосфору 25,03 мг, магнію до 14 мг, натрію 3,87 мг, хлору до 15,8 мг на 100 г продукту.
  • Серед мікроелементів переважають залізо, кобальт, фтор, цинк, йод та селен.

Лікувальні властивості гарбузової олії формує багатий вітамінний склад, який включає всі необхідні для життєдіяльності вітаміни.

  • Серед них вітаміни групи В (В1, В2, В3, В5, В6, В9), β-каротин та вітамін А, до 8 мг аскорбінової кислоти (С), 0,37 мг – вітамін Е (токоферол), нікотинова кислоти.
  • Рутин, який зменшує проникність судин та капілярів, захищає шкіру від ультрафіолетового випромінювання, перешкоджає виникненню тромбозу та надходить до організму людини лише з продуктами харчування. Він відноситься до вітамінів групи Р.

Також гарбузова олія багата фосфоліпідами, ефірними оліями, які формують аромат продукту, каротиноїдами, пектином, хлорофілом.


Показання до застосування

Серед відомих рослинних олій, гарбузове займає особливе місце і застосовується при лікуванні багатьох захворювань. Лікувальні властивості описував у своїх роботах Авіценна, який жив у ХІ столітті.









У середні віки, завдяки своїй дорожнечі та цілющим властивостям, продавалося лише в аптеках. Користь та шкода гарбузової олії визначається загальним перебігом захворювання, індивідуальною непереносимістю, вагітністю, протипоказаннями для застосування.

Корисність при порушеннях та захворюваннях ШКТ

  • Запобігає гепатозу (жирову дистрофію печінки) завдяки антиоксидантним властивостям.
  • Бере участь у циркуляції та синтезі жовчних кислот печінкою та їх циклічному обігу в травній системі організму.
  • Постачальник жиророзчинних вітамінів, які беруть участь в обмінних процесах, відповідають за нормальне функціонування статевої системи, стан шкіри, нормалізують ріст, кісткову тканину та зір.
  • має м’який проносний ефект.
  • Завдяки аромату та високому вмісту ефірних олій стимулює вироблення травного соку.

При печії приймають по 1-2 чайні ложки продукту. При захворюваннях печінки 1-2 ложки за півгодини-годину до їди. При холециститі та застої жовчі по 1 столовій ложці за годину до їди протягом двох-трьох тижнів. При запорі – по пів столової ложки за півгодини до їди. Як протигельмінтний засіб приймають уранці натще.

Корисність для кровоносної та серцево-судинної системи

  • Регулює вміст холестерину в крові.
  • Запобігає розвитку атеросклерозу.
  • Підвищує плинність та пластичність стінок судин.
  • Нормалізує окисно-відновні процеси та виводить вільні радикали.
  • Відновлює пошкоджені клітинні мембрани.
  • Нормалізує тиск.

Для нормалізації роботи серцево-судинної системи приймають по одній чайній ложці тричі на день.









Корисність для шкіри

  • Захищає від впливу ультрафіолетового випромінювання.
  • Прискорює регенерацію нових клітин.
  • Бере участь у синтезі колагену.
  • має протизапальний ефект.

Застосовують для лікування опіків, допомагає зняти свербіж та почервоніння при укусах комах, зволожує, живить, відновлює еластичність шкіри, за його допомогою лікують запальні процеси шкіри, акне, лущення, трофічні виразки та пролежні.

< src="/wp-content/uploads/blockquote>


Корисність для організму

  • Відновлює та зберігає зір,
  • Нормалізує роботу нервової, серцево-судинної, кровоносної систем, надає заспокійливу та розслаблюючу дію, покращує сон, пам’ять, активує мозкову діяльність, перешкоджає виникненню хвороби Альцгеймера.
  • Має протизапальний, ранозагоювальний та антианемічний ефект.

Хлорофіл, який міститься в рослинних продуктах, має потужні антиоксидантні властивості, здатний виводити з організму вільні радикали. Це дозволяє знизити ризик ракових захворювань.

Завдяки багатому вітамінному складу, вмісту макро- та мікроелементів його приймають при авітамінозі, анемії, для підвищення імунітету, покращує згортання крові, при запальних процесах статевої системи у чоловіків та жінок.

Протипоказання до застосування

Як приймати гарбузову олію, дозування та частоту вживання необхідно погодити з лікарем.









Протипоказання до застосування:

  • Жовчнокам’яна хвороба (холелітіаз), оскільки продукт може спровокувати вихід каміння,
  • Рідкісний стілець і схильність до діареї,
  • гостре запалення жовчного міхура,
  • Непереносимість та алергія на хімічні сполуки, що входять до складу продукту,
  • Слід обережно приймати під час вагітності.

Як вибрати якісний продукт

Олія з насіння гарбуза у продаж надходить розфасованою у скляну тару темного кольору по 100, 250, 500 мл і 1 л. Також в аптеках його можна придбати упакованим у капсули, які герметичні та їх легше вживати.

Ціна на гарбузову олію в капсулах вища, ніж у аналогічного в скляній тарі.

  • При виборі продукту для лікувальних цілей слід звернути увагу на дату виготовлення.
  • Вона має бути проведена у вересні або жовтні, це термін збирання врожаю цього року.
  • Значить у продукті буде максимальна кількість корисних речовин.
  • Упакований продукт зберігається при температурі +10-+150 С у прохолодному місці без доступу сонячних променів протягом 9 місяців. Відкритий скляний флакон – 5 місяців.

Віддавати перевагу необхідно продукту, отриманому способом холодного пресування. Оскільки до його складу входять насичені жирні кислоти, при струшуванні на поверхні скла залишаються тягучі смуги, може утворюватися осад.









Відгуки про гарбузову олію дозволяють отримати інформацію про її властивості та позитивний вплив на загальний тонус організму, поліпшення сну, емоційного фону.

Вживають його не лише з лікувальною метою та для профілактики захворювань. Олію використовують для заправки салатів зі свіжих овочів, приготування соусів для м’ясних та рибних страв. При нагріванні воно втрачає до 50% корисних речовин.

Фото застосування гарбузової олії