Вітамін А (ретинол)
Антиоксидантні властивості перешкоджають появі пігментних плям, нормалізують роботу сальних залоз. Ретинол бере участь у процесах поновлення шкіри, підвищує її еластичність.
Для того, щоб підвищити вміст цінного вітаміну, до раціону необхідно включити:
- Яйця;
- Яловичина;
- Печень тріски;
- Морква;
- Кольорову капусту;
- Шпинат;
- Манго;
- Часник;
- Молочні продукти.
Іншим популярним антиоксидантом є бета-каротин. Він відомий як попередник вітаміну А. Завдяки йому відбувається вироблення колагену і відновлення тканин. Крім того, бета-каротин «відбиває» негативний вплив навколишнього середовища: ультрафіолет та радіацію.
Продукти, що містять бета-каротин:
- Гарбуз;
- Кукурудза;
- Персики;
- Хурма.
При нестачі вітаміну А з’являються сухість. Шкіра стає шорсткою.
Вітамін С (аскорбінова кислота)
За допомогою аскорбінової кислоти виробляється колаген. Це речовина, що утворює основу сполучної тканини. У достатній кількості він перешкоджає утворенню зморшок, розгладжує шкіру та підвищує її захисні властивості.
Потужний антиоксидант нейтралізує вільні радикали та запобігає розвитку ракових клітин.
Утримується в таких продуктах:
- Капуста;
- Цитрусові фрукти;
- Ягоди червоного кольору: шипшина, вишня, черешня, полуниця, журавлина;
- Смородина (чорна, червона);
- Болгарський перець;
- Помідори.
Нестача вітаміну проявляється у появі пігментних плям та гематом.